ВИСОКА 
СТРОИТЕЛНА 
КУЛТУРА

ПРОЦЕС ОТ ДАВОС ЗА строителна култура

Какво е висока строителна култура?

Чрез декларацията «Една висока строителна култура за Европа», известна още като «Декларацията от Давос», 39 държави, представени от техните Министерства на културата, сред които и България, са поели ангажименти да следват поставените в документа цели и са се обединили около Система за качество със следните осем критерия: 

Какво е Процес от Давос за строителна културa?

В навечерието на годишната среща на Световния икономически форум в Давос през 2018 г., с подписването на «Декларацията от Давос» Швейцарската Федерална служба за култура сформира експертна общност, която поставя началото на т. нар. «Процес от Давос за строителна култура». Множество авторитетни международни и национални организации се присъединяват към общността:

През 2023г. се проведе втора среща на европейските министри на културата, авторитетни неправителствени организации и частния бизнес, посветена на постигането на високата строителна култура. Беше учреден и международен Алианс за висока строителна култура , който по-късно бе представен и на архитектурното биенале във Венеция. 

Тук терминът „строителна култура“ (на немски език: Baukultur) сe използва в контекста на започналия в Германия през 70-те години на миналия век дискурс в рамките на критиката на архитектурния модернизъм след Втората световна война и продължаващ в наши дни с дискусиите за качествените особености на определена, изграждана от човека жизнена среда, представляваща регионална или национална идентичност.